Paddling a racing canoe

Om te beginnen met het C-varen is het boekje “Paddling a racring canoe” van Steve Train goud waard. Alleen bleek ik nergens meer een online versie te kunnen vinden. Mocht iemand de officiele link weten, ik hoor het graag. Voor de rest is hier een lokale kopie, copyright etc. Steve Train:

PADDLING A RACING CANOE

Cheers!

 

on Paddling a racing canoe

Clinic/Workshop hoog-kniel kano varen

Dit idee is nog heel pril maar met de recente aankopen en mijn eigenbouw bootje (en eventueel de paarse Delta van de buren) is het natuurlijk goed mogelijk om eens een clinic of workshop te houden en wat gestructureerd te werken aan de kunst van het hoge kniel varen in een wedstrijdkano. In ieder geval probeer ik een instructeur te regelen. Deelname is op eigen kosten maar de persoon die ik op het oog heb kennende zullen de bedragen meevallen.

Mocht je interesse hebben, laat het dan weten aan michiel @ deze website. Als je eventueel zelf een geschikte boot hebt (hoeft  geen wedstrijd boot te zijn) om mee te doen met een voldoende lange peddel om hoog-kniel mee te kunnen varen kun je die natuurlijk altijd meenemen. Gebruik van mijn vloot is gratis (als ik zelf ook maar aan varen toe kom) maar natuurlijk beperkt. Mocht iemand een wedstrijd C2 hebben of weten die we kunnen gebruiken zou dat te gek zijn!

Meer later maar ik post weer zodra ik meer weet!

 

on Clinic/Workshop hoog-kniel kano varen

Techniek instructie op de ergometer

Vandaag kwamen we op de club onze Spaanse vaarder Pico tegen die sinds het vertrek van Andrew (terug naar Australie) en Mark (het oosten van het land) het samen varen mist. Aangezien wij nog genoeg te leren hebben willen we graag met hem samen trainen dus dit mes snijdt aan twee kanten  :-).

Om maar gelijk goed te beginnen kregen we wat techniek tips. Ivo kreeg andere dan ik dus ik ben heel benieuwd hoe dat uit gaat pakken. Voor mij was het duidelijk dat ik echt veel minder moet “slouchen” en meer gewicht op de peddel moet brengen. Na wat oefeningen op de ergometer (zie filmpje, bedankt Ivo!) kon ik dit gelijk in de praktijk brengen met de laatste les van de beginnerscursus die ik nog aan het geven was. Gelijk een kleine 2 uur peddelen, in een Civet Cat van Vajda dus ik had meer dan genoeg stabiliteit om goed op mijn techniek te letten.

Instructie op de ergometer bij RCC

 

on Techniek instructie op de ergometer

Trainen in de poloboot

Gisteren heb ik voor het eerst in maanden weer eens een stukje in mijn oude poloboot, een Kayaksplus Vampire 2001, getraind en wat een wereld van verschil is dat met een K1! Vond ik een tijdje terug het instappen nog wel een beetje wiebelig (je in zo’n kleine kuip frutten is met 1,94 meter niet helemaal makkelijk), gisteren niet. Die boot is 1,5 keer breder dan mijn Vajda Accelero en zat als een comfortabele stoel. Wat veel meer wennen was was een gewone peddel. Na 2 jaar eigenlijk alleen met een wing gevaren te hebben zwabbert zo’n polo kinetic alle kanten op. Maar ook dit went en na een uurtje varen is het allemaal weer als vanouds.

Ik merkte wel dat ik veel netter ben ga varen door de K1: meer gebruik makend van de catch, redelijk korte haal en vooral in het begin kracht zetten dus. Nu het weer winter is ga ik zowiezo weer meer krachttraining doen, hopelijk komt dat de snelheid ook ten goede. Want ik heb gemerkt dat de zomer voor mij funest is: in de winter doe ik braaf 3 of 4 keer per week krachttraining (halteren, speedstroke ergometer) maar in de zomer wil ik eruit, lekker een eind varen. En dat is niet altijd  hard trainen, zeker niet als ik moe ben van mijn werk en eigenlijk lekker wil uitwaaien. Dus vanaf nu ook in de zomer: krachttraining!

on Trainen in de poloboot