Werken aan de boorden voor no II

Van een paar oude stukken geimpregneerd waaibomen hout (mooie nieuwe planken van 1,80 lang) had ik latten gezaagd om de nieuwe boorden te maken. Die latten moesten nog een keer aan elkaar en dat zou ik vanavond wel even doen.

Niet helemaal dus. Zoals gewoonlijk duren dingen altijd langer dan je wilt, zeker als je ze goed wilt doen. In ieder geval was het een goede oefening met mijn beitels en het was lekker weer om buiten te klussen. Van het weekend gewoon verder. Naast houtbewerken is dit een mooie oefening in geduld. 😉

 

Klaar om te lijmen

De halfhout verbinding, geen mooie zwaluwstaart maar het zal wel werken.

Zo moet het ongeveer aan elkaar komen

Redelijk netjes maar de zaagsnee verkeerd geplaatst, dat vullen we wel op.

Gelijmd en geklemd

Gelijmd en geklemd.

Van voren gezien

Van voren, het ziet er schever uit dan het eigenlijk is geworden. De foto is ondersteboven genomen.

 

on Werken aan de boorden voor no II

Ugly Duckling opnieuw onder het mes

Ondanks dat ik heel tevreden ben over mijn Struer Delta heb ik toch zo’n knagend gevoel om toch een smallere boot te willen hebben. Niet dat het nodig is of dat het beter zou varen maar mijn Accelero vaart ook lekkerder dan een oude boot.

Omdat hier geen C1’s te krijgen zijn en ik het toch een beetje riskant vind om zomaar iets te bestellen en het beste ervan te hopen heb ik nog maar eens goed naar Ugly Duckling gekeken.

Daar moest toch iets van de maken zijn in de trant van de Plastex Cadet/Kape Joker zonder dat het gelijk een kapitaal moet kosten.

Vanmiddag had ik ineens een goed uur over dus ik heb me er maar eens toe gezet. Natuurlijk moet er nog een hoop gebeuren, zoals fatsoenlijke boorden (gunwales) en dwarslatten (thwarts), dan zal er ook meteen meer vorm en verband in zitten. Maar het resultaat van dat uurtje werk valt me niet tegen:

Ugly Duckling smaller, fase 1

Hopelijk lukt het van de week nieuwe boorden en dwarslatten te maken en installeren, ik kan niet wachten die boot uit te proberen  😉

 

on Ugly Duckling opnieuw onder het mes

A solo canoe is reborn revisited

Een jaar of twee geleden ben ik eens begonnen aan het ombouwen van een volgens mij al eens verbouwde open kano, zie dit stukje op het kanoforum. Door tijd- en ruimtegebrek heb ik die boot weer moeten verkopen maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Van de zomer heb ik via een welbekende tweedehands spullen website een krijgertje opgehaald in de buurt. Het was de bedoeling er een beginnersbootje voor het hoogknielen van te maken maar daar bleek de boot niet geschikt voor.

Wat nu? Weggooien is zonde (ook al was het eigenlijk een overleden boot waar weinig eer aan te behalen valt). Dus, na een paar keer kijken en uitproberen bledek ik dat met deze boot geknield nog te soloën valt. En ik heb (nog) geen solokano.

Eén en één is twee dus zo gezegd zo gedaan, a solo canoe is reborn krijgt een vervolg. De stoeltjes en voetensteunen zijn eruit en voor het hoogknielen had ik snel een paar latjes vastgeschroefd als thwarts. Voor laagknielen zit het dek echter in de weg, je kunt je benen niet goed genoeg uit elkaar zetten. Dat wordt dus nog even knutselen. Veel verwacht ik niet van deze boot maar daar is de prijs ook naar  😉

Wat plaatjes:

Alles zit er nog in, ook de stoeltjes

Alles zit er nog in, ook de stoeltjes

voetensteunen, gaan er ook uit.

voetensteunen, gaan er ook uit.

Kale boot, twee latten als thwarts.

Kale boot, twee latten als thwarts.

Voorpunt, met reparatie.

Voorpunt, met reparatie.

De achterpunt

De achterpunt

 

on A solo canoe is reborn revisited